Liber acces la folk cu Adrian Beznă, Viorel Ghiorghiu şi Ioana Mardare

De Bogdan Beşliu la data August 15, 2009   in Rubrica CRONICUŢA CU PERIPEŢII

dsc06289b-300x1681Folkul nu are nevoie de un public care să cunoască toate piesele pentru a-i permite artistului să creeze şi să susţină o atmosferă aproape unică în muzica românească. Muzica folk este intuitivă, versurile şi ritmurile se reţin uşor şi sunt cântate cu plăcere de orice om deschis muzicii bune. Tind să cred că în sângele nostru avem impregnat un fior dedicat folkului, ce reiese la suprafaţă oridecâte ori are ocazia.

Mai cu seamă atunci când în faţa ta se află trei menestrei talentaţi care iubesc muzica şi publicul atât de mult încât sacrifică orice pentru a cânta. După o perioadă obositoare (fizic şi vocal), Tabăra de folk de la Calafat şi Festivalul de muzică folk de la Târgu Jiu, Adrian Beznă, Viorel Ghiorghiu şi Ioana Mardare au urcat joi seară pe scena “Fierăriei” din Suceava şi au cântat neîntrerupţi timp de trei ore şi jumătate. Un spectacol frumos, un adevărat maraton de folk ce ne-a purtat prin toate colţurile genului. De la piese proprii la cele ale unor cantautori celebrii şi chiar la melodii ce aparţin “domeniului public”, melodii transmise de poporul român din folk-generaţie în folk-generaţie, prin menestrei şi montaniarzi.

Ilustrate, Descântec de mine, Beţiv de toamnă, Drum, Cântec pentru tine (Eugen Avram), Amintire cu haiduci (Vali Sterian), Odată am ucis o vrabie (Poesis), Iubito în noaptea asta (Ştefan Hruşcă), Haideţi să credem în flori (Dinu Olăraşu), Viaţa la ţară (Mircea Baniciu), Dimineaţa devreme (Alexandru Andrieş), Ca un fum de ţigară sufletul (Raul Cârstea), Ţiganca de la semafor (Vasile Mardare) sunt doar o mică parte din melodiile interpretate de cei trei folkişti.

Un mix de voci şi de instrumente, vioara completând atât de bine chitara şi vocile, un amalgam de talente muzicale ascuns în doar trei oameni, au dat naştere unei seri speciale, unei atmosfere cum orice seară de folk ar trebui să cunoască. Vă mulţumim.

Nu pot să închei până nu menţionez că acest concert a făcut parte din proiectul “Liber acces la cultură” iniţiat şi continuat de Pubul boem La Fierărie, pentru care le sunt recunoscător.

photo credits ArTiStul

Popularity: 7% [?]

Un comentariu
Trimite un comentariu »

  1. Si eu am fost in clubul LA FIERARIE. E magnific, e un fel de AUTOGRAF. Felicitari sucevenilor si manageriatului!

Comentariul tau :