La mulţi ani, Maria Gheorghiu!

De Alina Ioana Deac la data August 28, 2009   in Rubrica LA MULŢI ANI!

mariaghUna dintre cele mai apreciate voci feminine ale folkului românesc, realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune, Maria Gheorghiu s-a născut la Reşiţa pe 28 august 1963.

În copilărie visa să devină balerină (a şi studiat baletul la vârsta de 3 ani) şi mai crede şi astăzi că, dacă drumurile nu ar fi  purtat-o pe tărâmul muzicii, ar fi ales poate dansul. De altfel crede că, într-o altă viaţă, ar fi fost balerină şi  … prinţesă de Bizanţ, asemenea Mariei de Mangop, personaj care o fascinează şi căreia i-a dedicat, de altfel, un cântec. despre care Vali Sterian spunea că ar defini-o.

A început să studieze muzica din fragedă tinereţe, iar cei opt ani de şcoală de muzică (vioară şi oboi) şi cei zece ani în corul de cameră “Mioriţa” (condus de Doru Morariu) au contribuit mult la formarea personalităţii sale artistice. A fost sfătuită să urmeze o carieră muzicală „serioasă”, să se apuce de operă sau operetă. Dar, pasionată şi de arta cuvântului, de vorbele frumoase puse în versuri, scriind ea însăşi poezii pe care le recita în cadrul cenaclului “Atheneum” din Reşiţa, a ales, în cele din urmă, folkul, descoperind că, atunci când sunt puse pe note muzicale, versurile ajung mult mai repede în sufletele oamenilor. Deşi puţini i-au înţeles această pasiune pentru muzica folk, Maria a pornit pe drumul ales, cu credinţa că este cel potrivit pentru ea. A câştigat premii importante la toate festivalurile de profil din ţară, iar în anul 1993 a câştigat trofeul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om Bun”.

De-a lungul carierei sale artistice Maria Gheorghiu a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate, a editat mai multe albume şi a colaborat cu nume importante ale scenei româneşti, iar astăzi ocupă un loc important în galeria folkiştilor români. În prezent colaborează cu trupa Atelier, alături de care cântă la diverse evenimente şi în cluburi.

O prezenţă extrem de plăcută pe scenă, feminină, frumoasă, întotdeauna elegantă, rafinată şi cu zâmbetul mereu pe buze, cu o voce care nu poate lăsa indiferente nici pietrele, un glas care-ţi pătrunde direct în suflet şi cântece pe măsură, Maria Gheorghiu reuşeşte să-şi cucerească publicul de la primele acorduri.

Pentru că astăzi ne aflăm în data de 28 august şi Maria Gheorghiu împlineşte nişte ani, vreau să îi urez, în numele întregii echipe Folkblog şi a celor care ne citesc şi o ascultă, un călduros „La mulţi ani!”, o viaţă lungă, plină de bucurii şi de realizări, alături de cei dragi! Şi mai vrem să-i mulţumim că, din toate drumurile pe care ar fi avut cândva ocazia să o apuce, l-a ales pe cel al muzicii folk :.

Popularity: 7% [?]

6 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Eu sunt mai clasic. Cand zic Maria Gheorghiu zic FLOARE DE VARTEJ - http://www.youtube.com/watch?v=LSRgyhI0uJM
    La multi ani tanti MARIA de la unu care nu se mai oprea pe la concertele dumitale cand cantai melodia asta! ;)

  2. [...] pentru ca e ziua Mariei Gheorghiu va las cu o piesa care mie imi e tare draga, si care a ajuns pana departe (la modul propriu – [...]

  3. La multi ani Maria !
    Sa ramai vesnic tanara in suflet si sa ne canti la fel de frumos.

  4. La multi ani unei doamne minunate a muzicii folk, Maria Gheorghiu!

  5. la multi ani si tie, ioana ! :)

  6. Felicitari pentru site, am scris si eu despre Maria Gheorghiu, pe care o apreciez imens…

    http://alexandruvalentincraciun.wordpress.com/2009/09/02/%e2%80%9ecrucea%e2%80%9d-sensibilitatii-maria-gheorghiu/

Comentariul tau :