Arca lui Lae: o nouă emisiune la Radio Metronom

De Lucia Marginean la data February 13, 2010   in Rubrica ALTE EVENIMENTE

metronom_radio-1Până nu demult am refuzat să mai ascult radiourile mioritice, tocmai din cauza zgomotelor IMPUSE spre difuzare. Nu zic, nişte hituri ale vremii every now and then nu ne omoară, însă spălarea creierului cu nişte ritmuri imbecilizante mi se pare un atentat la tot ce s-a făcut până acum în muzică.

Ţin minte acum 9 ani cum aşteptam cu nerăbdare luni seara s-ascult emisiunea lui Mike Godoroja & Sorin Niculescu, Cei mai frumoşi ani. Muream de plăcere să ascult de pe vinil Iris, T-Rex, Zeppelin, Hendrix, Clapton, Purple, Cat Stevens, BB King şi câte şi mai câte… Atunci am simţit cum fiecare piesă difuzată prinde viaţă, având o poveste a ei, un punct, nu de la care pleacă toate, ci unul în care se reunesc toţi cei care simţ la fel.

Ăsta e feelingul pe care nu-l regăsesc în radio, univers care altădată schimba lumea, un exemplu e doar Europa liberă sau acele faimoase radiouri-pirat din anii 60, ancorate undeva în Marea Nordului ce emiteau non-stop. Într-adevăr, unii vor zice alte vremuri. Oare?…

Oamenii au rămas în esenţă aceiaşi, visele noastre nu s-au schimbat prea mult, au trecut doar din sertarul cu speranţe în cel al (dez)iluziilor.

Lipsesc însă emisiunile muzicale ce nu doar întreţin taximetriştii, ci şi EDUCĂ audienţa. Auto-intitulaţii DJi de-acum, goi ca badoagele de bere, nu vor crea niciodată acelaşi feeling, nu vor putea impune un disc bun sau crea o legătură vie între piese şi ascultător. Asta fie pentru că habar n-au de muzică, fie pentru că patronii lor sunt aceiaşi care deţin marile case de discuri, care scot pe bandă rulantă dive gagaiste şi imberbi efeminaţi cu aere sofisticate.

În tot acest peisaj, iată că apare o nouă emisiune radio, Arca lui Lae, ce îşi propune să promoveze muzica folk, cu incursiuni în rock, blues sau jazz. Radio Metronom, gazda acestei emisiuni, este un post de radio privat, condus de George Chirca, cu o istorie de 18 ani şi un target de audienţă bine definit: ascultători de 25-40 de ani cu naturelu’ ceva mai simţitor şi un nivel ridicat de legături sinaptice.

Producătorul acestei emisiuni, Constantin Neculae, personaj cunoscut în lumea folkului, va readuce în atenţia ascultătorilor, preţ de o oră, bucăţi muzicale întâlnite mai rar în mainstreamul muzical autohton. Aşadar, pe lângă nume grele din muzica românească, vor fi difuzaţi artişti mai puţin cunoscuţi, tocmai pentru ca publicul să aibe ocazia de-a asculta şi altceva decât până acum.

În cadrul emisiunii veţi putea asculta atât piese în primă audiţie, interviuri cu artişti, cât şi noutăţi din lumea muzicală. Totodată, Arca lui Lae va avea ca şi colaborator permanent echipa FolkBlog care va prezenta desfăşurătorul evenimentelor din lumea folkului pentru săptămâna care tocmai se încheie.

Arca lui Lae va ancora aşadar la Radio Metronom, în fiecare duminică, începând cu ora 18.00. Emisiunea va fi difuzată în reluare în fiecare marţi seara de la ora 23.30 şi poate fi ascultată online pe www.metronom.ro într-un player extern gen Winamp sau pe frecvenţa 89.0 FM.



Un comentariu
Trimite un comentariu »

  1. Buna ziua, stimati domni!

    Mi-a placut foarte mult o reclama a emisiunii “Arca lui Lae” in care bunicul ii explica nepotului prin cuvinte nestiute ce inseamna o emisiune folk. Nepotul nu intelegea si in final ii spune: “E o emisiune folk, baiete!”
    Mi-as fi dorit sa o reascult. Reusita interpretare!
    Sugestie: puneti intr-un colt un buton care sa ne duca direct la reclamele dumneavoastra mai vechi.
    Sunt din Bucuresti, dar ascultam saptamanal Radio Metronom.

    Va doresc un week-end placut!

Comentariul tau :