Folk You 2010

De Alina Ioana Deac la data July 11, 2010   in Rubrica EVENIMENTE FOLK

Unul dintre cele mai importante evenimente folk ale anului se apropie de start, în perioada 15-18 iulie 2010 Vama Veche va fi din nou gazda Festivalului Folk You – Florian Pittiş. Evenimentul, organizat de Jurnalul Naţional, va aduce pe scenă nume consacrate ale genului precum şi tineri artişti aflaţi la început de drum.

Pe lângă porţia de folk obişnuită, începând cu acest an, organizatorii s-au gândit să diversifice programul festivalului, astfel că pe scenă vor urca şi trupe rock precum Iris, Compact, Celelalte Cuvinte sau Vama. O idee care va aduce probabil un public ceva mai numeros şi mai diversificat, rămâne însă de văzut în ce măsură folkul va mai fi cu adevărat la el acasă şi cât de mult va fi afectat spiritul iniţial al acestui festival. Lăsăm însă comentariile la o parte, în speranţa că ne vom bucura de surprize plăcute, şi vă prezentăm programul Folk You 2010 conform celor de la Jurnalul Naţional:

Joi -15 iulie: Paul Arva; Lucian Darie; Mihai Boicu; Cantos; Fox Studis; Ovidiu Scridon; Daniel-Silvian Petre & Emil Kindlein; Adi Beznă; Focul Viu; Maya; Ioan Onişor; Alexandru Andrieş; Ada Milea; Mircea Rusu însoţit de Alexandra Ungureanu, Raul Kusak şi Ştefan Orfescu; Pasărea Colibri; Iris.

Vineri – 16 iulie:
Evandro Rossetti; Magda Puşkaş; Adrian Sărmăşan şi Laci Kovacs; Tudor Gheorghe; Ştefan Hruşcă; Nicu Alifantis; Alina Manole; Compact.

Sâmbătă – 17 iulie:
Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă; Zoia Alecu; Ilie Stepan; Maria Gheorghiu; Emeric Set; Gheorghe Zamfir; Celelalte Cuvinte.

Duminică – 18 iulie:
Raul Cârstea & Constantin Neculae; Ţapinarii; Vasile Şeicaru; Doru Stănculescu & Sorin Minghiat; Dinu Olăraşu; Florin Chilian; Vama.

Evenimentul se va desfăşura sub “umbrela” “Mişcării de Rezistenţă” iniţiată Jurnalul Naţional. Sub aceeaşi egidă, timp de şapte zile, în Vama Veche vor avea loc şi alte evenimente cultural-artistice (târguri şi lansări de carte, spectacole de teatru şi un festival de film) .

Astfel că, începând cu data de 12 iulie, plaja din Vama Veche va fi gazda unui târg de carte în cadrul căruia vor fi prezente 15 edituri. Dinu Olăraşu va lansa cu această ocazie un nou volum de poezii, “Vamă”, carte scoasă la  editura Eikon.

Marţi, 13 iulie, începând cu ora 21:00, la Baza Sportivă, se va juca spectacolul de teatru “Măscăriciul” cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs. Tot aici, de la aceeaşi oră, pe data de  14 iulie, sunteţi aşteptaţi la spectacolul “Un cuplu ciudat” (cu Mirela Zeta, Andreea Gramoşteanu, Ioana Barbu, Ana Macovei, Doina Antohi, Andreea Samson, Florin Lăzărescu, Cătălin Babliuc).

În perioada 14 – 17 iulie se pregăteşte un mic  festival de film, la finalul fiecărei nopţi de concerte vor avea loc proiecţii cinematorafice. Veţi putea viziona filme precum “Ceasul de mână”, “Furtuna tropicală”, “Kung Fu Pan­da”, “Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa”, “Vicky Cristina Barcelona”, “Amintiri din Epoca de Aur 2- Dragoste în timpul liber”, “Ce-o fi o fi”, “Iubire columbiană/Ahava Colombianit”. De asemenea, tot în cadrul acestui festival, veţi avea parte şi de o „Noapte a Devoratorilor de Publicitate”.


11 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. [...] prezenți în Vama Veche la Folk You, se vor putea întâlni cu  Evandro Rosetti vineri, 16 iulie. Tot vineri seara vor mai urca pe [...]

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by FolkBlog, FolkBlog. FolkBlog said: deci folk you http://bit.ly/9Jq4ZO ! [...]

  3. [...] Cârstea și Constantin Neculae vor susține un recital duminică seara, în cadrul Festivalului Folk You din Vama Veche. Poze și filmări vor fi disponibile în [...]

  4. Scrisoare deschisa catre organizatorii si artistiiFestivalului Folk You

    Domnule Folk You, Doamnă Mișcarea de Rezistență și Domnilor Artiști invitați ai acestora,

    Către primii doi:

    Vă cităm: acest festival este un “proiect de ecologie a spiritului”, o încercare de a curăţa sufletele oamenilor, de a le reaminti că sunt liberi şi că trebuie să aibă curajul de a se exprima exact aşa cum simt, dincolo de stereotipurile mediocre pe care societatea de consum le impune. După aceea ne uităm pe afișul vostru, stăm și ne întrebăm: cum au putut, oare, cuvintele, să se golească în așa hal de conținut? Cum e posibil ca tocmai niște ziariști, și încă unii cu greutate, să fie, în acțiune, atât de departe de idee? Cum poți vorbi de ecologizarea spiritului și să te înfrățești cu Roșia Montană Gold Corporation? Cum poți să critici stereotipurile mediocre ale societății de consum și să te lăfăi într-unul din ele, bătându-te pe burtă cu ditamai corporația hrăpăreață?…
    Acestea nu sunt niște întrebări retorice, ci, pe bune, chiar așteptăm răspuns la ele. Dar, vă rugăm, fără apeluri la criza economică, presupusa prezumție de nevinovăție (falsă, de altfel) a firmei canadiene sau texte lacrimogene cu valoarea sentimentală pe care acest festival o are pentru X sau Y. Valoarea sentimentală a unui lucru, apropos, nu se întreține luând parte la distrugerea valorii de patrimoniu, culturală, de mediu, istorică, arheologică, socială și națională a unei zone. A, și nici scuza cu lipsa de informație să n-o auzim – în cazul vostru, ar fi chiar o prostie…
    Pentru a rămâne legați de citatul de mai sus, vă anunțăm că, prin parteneriatul încheiat cu Roșia Montană Gold Corporation, sunteți pasibili: să curățați 4 munți de tot ce înseamnă viață, istorie, obiceiuri și religie (sunt și biserici acolo), și chiar moarte (cimitire); să le reamintiți românilor – și mai ales celor din Roșia Montană – că nimeni nu e liber în fața banului și că orice conștiință poate fi cumpărată; să vă pierdeți demnitatea și curajul de a vă exprima, odată cu un extras de cont care vi se va lipi peste gură, pix sau tastatură, după caz.

    Către Artiști:

    Știm: nu mai aveți cum să vă retrageți, ați semnat deja contractele și vă nenorocesc ăștia de vă merg fulgii dacă nu cântați. Poate unii dintre voi simt o frustrare, poate ați fi vrut să știți despre parteneriatul Folk You cu Roșia Montană Gold Corporation înainte să semnați ceva. Poate unii dintre voi, nu, poate puțin vă pasă, unora, de Roșia Montană.
    Acelora dintre voi cărora le pasă, nu le vom spune să nu cânte. Știm ce înseamnă valoarea unui contract și nu dorim să facem astfel de presiuni. Am dori, însă, să vă gândiți ce ar fi făcut, într-o asemenea situație, idolii voștri: ce ar fi făcut Bob Dylan, Joan Baez, Donovan, John Lennon, Melanie, Led Zeppelin, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Eric Clapton, Johnny Cash și atâția alții? Și vă rugăm să vă mai gândiți ce au căutat colegi de-ai voștri, mai tineri și mai puțin tineri, la Roșia Montană, la festivalul FânFest, din 2004 până în 2007. Ce credeți că vroiau A.G. Weinberger, Ada Milea, Zdob si Zdub, Sensor, Vița de Vie, Ombladon, Luna Amară, Altar, Implant Pentru Refuz, Bitză, Zale, K-gula, Coma, Travka, E.M.I.L., Kumm, Iordache, Blazzaj, Survolaj, Da Hood, Grimus, Butterflies In My Stomach, The Others, Slang, Bio, Du-te Vino, Oliver, Target, Dance Trauma, Agent MC, DJ Snow, MC Tina, Blanoz, Mara, ZUM, Guerrillas, Rock House, Mauser, Bucium, B.A.U., Tep Zepi și sigur am uitat câțiva artiști?
    Asta e singura noastră rugăminte: să vă gândiți la aceste două întrebări. Și poate că, odată cu răspunsurile, pe scena lui Folk You, va veni și un gest de susținere pentru oamenii care, de mai mult de 10 ani, se opun lăcomiei, minciunii, corupției politice și distrugerii naturii la Roșia Montană.

  5. Cu Rosia Montana Gold Corporation a facut-o de oaie si formatia Phoennix.
    Daca domnii Artisti si Doamna Miscare de Rezistenta isi imagineaza ca se pot face frate cu dracu pana trec puntea, se inseala amarnic. Puntea se va rupe taman la mijloc si dansii vor fi luati de puhoaie.

  6. Nu vad de ce conteaza atat de mult cine este sponsorul. Pana la urma cei de la Rosia nu au inceput inca sa faca extractii. In plus, pana acum nu au facut decat sa se implici in viata comunitatii de acolo si sa sprijine evenimente culturale printre care se numara si acestea. Cu tot scepticismul din lume poate ar trebui prima data sa ascultam ce au de spus si dupa sa tragem concluzii.

  7. Luminita, imi pare rau ca nu ati fost foarte activi si vizibili mai inainte. Asa cum ai spus, mai multi artisti au flat chiar in ziua spectacolului ca si Gold C este sponsor dar contractele ersu semnate deja iar in contract nu apar sponsorii. Oricum nu a fost vizibil acest sponsor si nu a influentat pe nimeni, nici pe artisti si nici pe public.

  8. @Mihai B. : Cred ca ai auzit de notiunea de “spalare de creier”. Cam asa se intampla si cu Rosia Montana Gold Corporation. Fapte bune, sponsorizari, amagiri, promisiuni, dulcegarii la prostimea care doreste sa-i creada, apoi mielul devine lup. Cand se va vedea cu desagii in caruta, abia atunci va incepe dezastrul. Pana atunci, intru-cumva, se face frate si cu dracul pana trece puntea. Cateva sute de mii de dolari pe care ii baga in sponsorizari si abureli de genul acesta sunt o nimica toata pe langa milioanele pe care le vor scoate ulterior, pentru ca, cu siguranta, actiunea de salvare a Rosiei Montane nu va avea succes, din pacate, intrucat interesele sunt foarte mari. Si smecherii trebuie sa scoata bani frumosi de acolo.

  9. va citesc, si ma stramb. Eu locuiesc in judetul Rosiei montane si va intreb: ati fost vreodata acolo? ati vazut saracia lucie a acestor oameni?aveti habar ce inseamna sa nu ai unde sa lucrezi, sa vezi cum iti mor copiii de foame? Si, pentru Dumnezeu, cum puteti pune o egalitate, cum puteti vorbi in acelasi mesaj despre FOLK si despre o companie, oricare ar fi ea? O parabola religioasa:era odata un om care si-a zis”de ce sa ma duc la biserica, ca popa e betiv si mai stiu eu cum, imi caut o poiana cu un izvor frumos si cu cantec de pasari si imi fac biserica mea. Si asa a facut, si intr-o zi a adormit pe pajiste si in vis s-a dus sa vada de unde izvoraste rauletul cel frumos.Si a ajuns intr-o pustietate plina de gunoaie, schelete si alte mizerii, si de acolo izvora raul. Si ingerul lui Dumnezeu i-a spus: NU CONTEAZA OMUL CARE ROSTESTE CUVANTUL LUI DUMNEZEU, IMPORTANT E CUVANTUL ROSTIT!!
    Asa ca, haideti sa savuram pur si simplul acest minunat gen si acesti minunati artisti, si lasati deoparte problema celor care ii sponsorizeaza!

  10. Alexandra, in spatele acestei “sponsorizari” se ascund niste interese marsave. Vezi ce am scris si in commentul de mai sus. Hai acum, ca suntem saraci, sa ne vindem tara tuturor corporatiilor, sa ne plecam capul in fata celor cu bani, care sa faca din noi ceea ce in tara lor nici n-ar indrazni sa ridice macar glasul sa se faca auziti. Ne bucuram ca gata, vin unii cu bani si iesim, momentan, din saracie. Dar nu ne duce mintea sa gandim pe termen lung, sa vedem ce se va alege de pamanturile alea inundate de cianuri, ce le vor oferi ele generatiilor viitoare. Nimic! O zona stearpa, atata tot!

  11. Vrea cineva din Slobozia, Ialomita sa mearga la Folk You 2011? Mail la geostleo pe yahoo.

Comentariul tau :