Folk You 2010 (Prima seară)

De Alina Ioana Deac la data July 16, 2010   in Rubrica CRONICUŢA CU PERIPEŢII

Căldură mare, mon cher, țânțari, invazie de broscuțe și mult mai puțini turiști față de înghesuiala din anii precedenți. O Vamă asfaltată și populată cu multe figuri ce par oarecum rupte din context, mai puține plete și fuste înflorate, mai mult roz bombon și freze întinse cu placa. Cam asta a fost prima impresie ce mi-am făcut-o de cum am descins aici, în urmă cu trei zile. Odată cu prima zi de Folk You, situația s-a mai remediat.

Festivalul a început ieri, în fața unui public mai puțin numeros decât în alți ani și parcă mult mai tânăr, prima seară însăși fiind dedicată în mare măsură noului val de folkiști. În prima parte a serii pe scenă au urcat nume din generația tânără a folkului, iar publicul, față de alți ani, a părut mult mai receptiv și mai interesat de prestațiile lor. E drept, tot vedetele și cântecele pe care le știm cu toții au avut parte de cele mai multe aplauze. Am observat însă un oarecare progres în atitudinea publicului și sper că acesta este doar începutul.

Mai multă implicare și seriozitate am remarcat și din partea tinerilor de pe scenă, diferența dintre prestațiile din anii trecuți și cele de acum ale unora dintre ei fiind mare, în sensul bun al cuvântului. Aici e musai să-i menționez pe clujenii de la Maya, precum și pe Ioan Onișor, Ionuț Mangu și Neli Biriș. Două recitaluri susținute profesionist de niște oameni pentru care experiența scenică din ultima perioadă și-a spus cuvântul. Iar reacția publicului a fost pe măsură.

Foarte tânărul Mihai Boicu a emoționat și el cu vocea ce a atras atenția juriilor și publicului festivalurilor de folk din ultimul an. Emil Kindlein și Daniel-Silvian Petre, pentru mine în primă audiție live, au sunat și ei foarte bine și au stârnit interes în rândurile publicului. În mod deosebit m-a bucurat coverul lor după o piesă a lui Nicu Vladimir, artist pe nedrept rar menționat în lumea folkului.

Dintre cei tineri pe scena Folk You au mai urcat Focul Viu, Paul Arva împreună cu Lucian Darie, Cantos, Fox Studis, Adi Beznă și Ovidiu Scridon. Au urmat apoi Alexandru Andrieș, Ada Milea, Pasărea Colibri, Iris și Mircea Rusu, în formula inedită cu Paul Arva, Raul Kusak (clape) si Alexandra Ungureanu. O alegere neinspirată, cred eu, a fost aceea de-a încheia seara cu Mircea Rusu, după recitalul celor de la Iris. Oră târzie în noapte (2 jumate trecute fix… ), public mult prea obosit după un concert rock, efectul a fost cel așteptat: o bună parte dintre cei prezenți s-au retras înspre casele și corturile lor, înainte de încheierea spectacolului.

Câteva cuvinte și despre organizarea festivalului. Sunetul foarte bun (Stage Expert) merită felicitările noastre precum și ale artiștilor care, din păcate, rar se bucură de o sonorizare profesionistă la evenimentele de gen. Amplasarea scenei în partea dinspre faleză a fost și aceasta o alegere bună, zona fiind una mult mai liniștită, mai ferită de zgomotul cluburilor de pe plajă. O senzație neplăcută mi-a dat faptul că întreaga zonă în care se ține festivalul este îngrădită (din câte am înțeles motivul ar fi acela de a interzice camparea în acea parte a plajei).

Pe lângă asta, prezența agenților de pază în număr mare în întreaga zonă în loc să-mi creeze senzația de securitate, mi-a dat impresia de spațiu militarizat. Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine uniformele și îngrădirile nu-și prea au locul la Vama Veche. Și nu cred că publicul de folk, prin definiție pașnic, trebuie păzit cu atâta strășnicie.

Ideea de a nu exista un prezentator al festivalului mi-a părut nepotrivită. Bănuiesc că prin asta s-a urmărit scurtarea programului, totuși nu ar fi stricat o organizare mai atentă. Ar fi trebuit evitate momentele în care publicul a fost nevoit să-i întrebe pe cei de pe scenă cine sunt. Să nu uităm că o parte dintre cei prezenți aseară erau mai puțini obișnuiți cu scena și atât de emoționați, încât era oarecum firesc să uite să se autoprezinte.

Cu bune și cu rele, Folk You este abia la început, la fel și weekendul, care probabil va aduce un număr mai mare de spectatori. Surprize ne mai așteaptă, sperăm că cele mai multe dintre ele vor fi plăcute. Noi vă dăm întâlnire la Vama Veche, unde vremea e bună, apa caldă și campingurile încă destul de libere. happy

P.S.: Pentru că astăzi pe scena de la Vama Veche va fi prezent și domnul Sorin Minghiat, care își sărbătorește ziua de naștere, țin să-i urez aici, din partea echipei Folkblog și a cititorilor noștri La mulți ani fericiți, plini de bucurii și realizări! happy

Folk You 2010 (Seara a doua)

Folk You 2010 (Seara a treia)

Folk You 2010 (ultima seară)

4 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. sunt acum intr-un net din mangalia, asteptand trenul spre casa. Nu am timp sa postez impresii detaliate insa si pe mine m-a deranjat paza strasnica si blestematele alea de garduri. anul trecut, te puteai intalni cu unii artisti pe terasa, la Spice, la un suc. Era asa de natural si frumos, era o diferenta faina intrer folk u si alte concerte.
    anul asta blestematele de garduri cu greu mi-au permis sa fac macar o poza ca lumea cu cei atat de dragi miesad

  2. citesc cu drag relatarile tale, dar sa cante pasarea colibri si sa nu spui mai nimic de ei mi se pare cel putin ciudat.

  3. @Robert: pai ce puteam sa spun in afara de faptul ca ‘nu mai au nevoie de nicio prezentare” si ca au sustinut un concert ca multe alte concerte de-ale lor? bun concert, frumos moment, e drept, dar nimic nou sub soare, deci nimic de actualitate de relatat. in aceasta cronica m-am oprit asupra lucrurilor oarecum noi care s-au intamplat acolo, pentru ca astea-mi par importante.

  4. …si despre omagierea Tatianei Stepa si a lui Florian Pittis nu era nimic de spus?!

Comentariul tau :