Folk You 2010 (Seara a treia)

De Alina Ioana Deac la data July 18, 2010   in Rubrica CRONICUŢA CU PERIPEŢII

Întrebare: Cum poți eticheta un recital ca fiind unul “de excepție” înainte ca acesta să aibă loc? Există două variante: ori ai calităţi de prezicător, ori unicul criteriu pe care te bazezi este celebritatea și succesul la marele public, nicidecum valoarea artistică reală. “Vedetele” sunt “de excepție” din start, aplaudate înainte să deschidă gura pe scenă, apreciate necondiționat, nu atât pentru valoarea lor artistică, cât pentru că poartă un nume devenit brand.

“În această seară vor avea loc trei recitaluri de excepție: Gheorghe Zamfir, Ducu Bertzi și Celelalte Cuvinte” ne-a anunțat ieri, la fel ca în seara precedentă, vocea din difuzoare. În continuare, ceilalți artiști nu au avut parte de niciun fel de prezentare.

Pentru început, câteva cuvinte despre cei trei crai ai acestei seri. Gheorghe Zamfir e poate singurul dintre aceștia care merita să fie menționat într-un asemenea context. Virtuozitate, talent, feeling și instrumente în spate (violă, contrabas, țambal și clarinet) mânuite cu pricepere. Parcă nu la fel de emoționant și complex ca cel de anul trecut, recitalul său a fost totuși unul dintre cele mai reușite de aseară.

Dacă Ducu Bertzi a avut ceva “de excepție”, acel “ceva” se numește Mihai Neniță. Nici Celelalte Cuvinte nu au sunat, din păcate, așa de “excepțional” precum fusese prezis.

Dar, cum spuneam, fără puteri paranormale, biata voce din neant nu avea cum să nu greșească lipind eticheta înainte de a gusta și verifica produsul. Odată evenimentul consumat, putem da noi notele și calificativele de rigoare. Și dacă e să fie tot trei premianți eu i-aș numi, pe lângă Gheorghe Zamfir, pe Ilie Stepan și Emeric Set.

Stepan a venit însoțit de Dixie Krauser și Horia Crișovan, iar recitalul lor m-a atins poate cel mai tare dintre toate ascultate aseară. Nu a fost folk, dar a fost muzică și chitări folosite așa cum merită acest instrument să fie folosit. Nu la zdrăngănit pe trei acorduri, ci la cântat. S-au interpretat piese proprii, dar și coveruri din repertoriul internațional. A fost și o mică problemă tehnică, din păcate, la cablul chitării lui Stepan, moment ce a răpit puțin din farmecul recitalului. Mi-ar fi plăcut să dureze mai mult concertul celor trei, măcar să-i putem chema la un biss. Dar nu a fost să fie. Păcat!

Setul lui Emeric Imre și-a făcut treaba aproape impecabil. Au avut parte de reacții pozitive dinspre public, însă parcă nu la fel de puternice și de entuziaste precum cele primite în ediția precedentă. Din punct de vedere tehnic, prestația lor a fost, cred eu, mult mai bună decât cea din 2009, iar straiele noi pe care le îmbracă, rând pe rând, cântecele lui Imi arată tot mai bine. Ceva parcă a lipsit pentru ca publicul să se încălzească puțin mai mult. Poate au lipsit piesele arhicunoscute, poate nu a fost destul feeling, poate pur și simplu a lipsit cheful spectatorilor deja intrați în transa oboselii. Cert este că, dintre toate concertele de aseară, prestația celor de la Emeric Set merită plasată printre primele trei.

În afara celor menționați, cea de-a treia seară Folk You i-a mai avut ca invitați pe Andrei Păunescu, Ducu Hotima, Maria Gheorghiu și Zoia Alecu. Ecranele din față au reluat necrologul tot în momentele în care cei din public cereau biss-uri. Singurii care au venit aseară la biss au fost cei de la Emeric Set.

Băieții în uniforme au vegheat în continuare ca nu cumva mulțimea în delir să invadeze scena. Parcă tot mai puține garduri în jur, ceea ce nu înseamnă că barierele nu există. O simplă linie trasată cu cretă poate foarte bine să înlocuiască gratiile în anumite situații. Iar o uniformă poate funcționa mai eficient decât o ușă ferecată. La fel se întâmplă și aici. Gardurile sunt înlocuite cu sfori și benzi ce marchează zonele interzise, iar băieții binefăcuți sunt mereu la posturi în poziție de intimidat mulțimea. Și să nu-ți vină cumva ideea de a te apropia prea tare de zona interzisă, dacă vrei să nu te trezești împins în următoarele secunde înapoi în bancuța ta. Nu știu ce se întâmplă dacă dorești cumva autografe de la artiști, dar îmi imaginez că trebuie să fie o întreagă aventură.

În această seară Folk You se va încheia. Cu relatarea celor ce urmează să se petreacă azi, plus concluziile generale, vom reveni de îndată ce vom ajunge la casele noastre, aflate la mulți kilometri distanță. De data asta va trebui să aveți puțintică răbdare și să puneți la socoteală și odihna de care e nevoie după drumul de întoarcere. Nu plecați însă departe, promitem să revenim cât mai curând!

Folk You 2010 (Prima seară)

Folk You 2010 (Seara a doua)

Folk You 2010 (ultima seară)

5 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. CONSIDER CA Emeric Imre A FOST PESTE ASTEPTARILE MELE.A FOST GENIAL.MAI ALES CA A FOST AJUTAT DE Razvan Krivach LA CHITARA SI VOCE.A IESIT MELODIA SERI.A FOST …SUPERB.TIPUL CU CHITARA SI VOCEA…A RUPT,A RIDICAT TOATA LUMEA IN PICIOARE.ESTE GENIAL…ARE O VOCE…TE RUPE FRATE.

  2. Salut,
    Emeric Imre a fost intr-adevar extraordinar. De fapt mereu a fost nu numai la Folk you. Toata stima intregului Set.
    Si as vrea sa mai aflu ceva…cum il cheama pe baitul care a cantat mai la inceput in seara a treia, apare si in pozele de mai sus mai exact in poza a doua…canta el in cluj cred pentru ca acolo l-am vazut prima data si de fapt el e din maramures si canta numai melodii maramuresene superbe…

  3. @oana : ducu hotima

  4. La fata locului si citind si cronica zilei a -2 – a, am tras aceeasi concluzie despre superbul ,,EMERIC SET,, cat si despre anunturile jignitoare cu ,,recitalurile de exceptie,, dar am comentat la cronica zilei a doua deoarece inca nu citisem aceasta cronica.
    Alina, cronicile tale sunt mai obiective, mai aproape de realitate, decat cele cam simplute, partinitoare, rastalmacitoare din Jurnalul National.

  5. Intr-adevar, cronicile Alinei sunt obiective. Are talent si scrie frumos.
    Draga “cozleanu” , obiectiv nu are grade de comparatie.

Comentariul tau :