Vinovatul fără vină

De miragecj la data November 29, 2009   in Rubrica CRONICI

img_3856 Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu m-am săturat ca anumite concerte să înceapă cu următoarele propoziţii: „suntem prezenţi cei care trebuie” sau „suntem puţini, dar inimoşi”. O.K., am înţeles că până şi în folk există branduri, există artişti care atrag publicul ca un magnet, deşi compoziţional nu mai oferă nimic nou şi ne cam pun aceeaşi placă, concert de concert, dar nu-nţeleg refuzul publicului autohton de a asculta oameni mai puţin cunoscuţi, piese mai puţin ştiute, dar poate la fel de “preţioase”. Din păcate, nici puţinii oameni veniţi joi seara în Irish & Music Pub n-au avut decenţa să-şi lase „ale lor” acasă şi din bun simţ faţă de cel aflat pe scenă, să tacă şi să asculte. Pentru mare parte din oamenii aflaţi în sala aia mare şi rece a Pub-ului clujean, a fost doar un nou „moment” de socializare, o nouă sticlă de bere terminată, o altă ţigară stinsă în scrumieră.

Cam astea au fost premizele cântării lui Ovidiu Mihăilescu, o cântare pe care eu o aşteptam cu drag şi de multă vreme (să fie un an sau poate chiar mai mult) şi din surse sigure, ştiu că şi Ovidiu şi-a dorit-o tare mult. Dar cu astfel de premize, cântarea n-avea cum să iasă bine şi n-a ieşit, deşi playlist-ul a fost unul bogat, cu piese de pe ambele albume lansate de Ovidiu (Cowboy-ul Nelu şi Cipilica), cu două coveruri (unul după Cat Stevens şi altul după „Sfârşitul nu-i aici”), precum şi piese care nu apar pe cele două albume („Oamenii se tem” sau „Pădurea de foc”). Din punctul meu de vedere, Ovidiu nu a reuşit să capteze atenţia nici măcar celor veniţi să-l asculte, dar să fim sinceri, nu ştiu cine ar fi reuşit mai mult în astfel de condiţii, un public dispersat, absent şi de la care ai feedback zero, cred că e coşmarul oricărui artist care se bazează pe aportul publicului.

Dacă ar fi să căutam scuze pentru tot ce s-a întâmplat joi seara, le-am găsi cu siguranţă, dar din nou, m-am săturat şi de asta. Poate greşesc eu, dar pe mine, ca „simplu spectator”, o replică de genul „atât s-a putut în seara asta” din partea artistului pentru care mi-am rupt câteva ore din viaţă, mă face să-mi pun întrebarea: „A meritat timpul?”. Chiar şi acum, la rece, răspunsul meu e, din păcate: „Nu ştiu, zău!”.

Deşi nu debordez de optimism, în general, sper ca data viitoare să fie mai bine, pentru că Ovidiu Mihăilescu clar merita mai mult. Şi ca să ne mai spălăm din păcate, vă invit joi, 3 decembrie, în Irish & Music Pub, la unul din pionierii muzicii folk, Horia Stoicanu, care îi va avea alături pe scenă pe prietenii lui, Florin Toloargă, Mishu Călian, Ionuţ Mangu şi Ioan Onişor.


2 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. am mai spus-o odata: e plin cluju’ de locuri unde se poate socializa si bea bere, daca tot vii la un concert vino sa asculti ceva de calitate, sa vezi oameni noi (pt mine)si poate sa mai si inveti cate ceva. daca nu, iti pierzi timpu sau, si mai grav il pierzi pe al altora. din punctul meu de vedere astea cateva ore au meritat pe deplin,chiar daca sunt in sesiune nu le consider timp pierdut, desi as fi preferat sa nu aud zgomotul de fond de undeva din spate, asta e, data viitoare ma ridic si le zic sa tacalaughing

  2. Nu a fost un concert rau. A fost cred un pic emotionat, fiind prima data la Cluj in aceasta locatie.
    Mie mi-a placut ca surprinde tarele societatii actuale, piese de actualitate iar unele haioase.
    La un club se mai si bea cate o bere, se mai vorbeste, se socializeaza dar se acorda si atentie artistului. Cred ca s-a bucurat de atentia unui public de club dar unii chiar ca exagereaza cateodata.

Comentariul tau :