Folk You 2010 (ultima seară)

De Alina Ioana Deac la data July 21, 2010   in Rubrica CRONICUŢA CU PERIPEŢII

Aşa cum vă promiteam în cronica precedentă, după un drum de vreo 13 ore, plus odihna aferentă, revin cu ultimele impresii de la Folk You 2010.

Cea din urmă seară a început cu un recital al celor de la Folk Frate (Misha, Jonny, Teddy şi Cristinissima). Raul Cârstea şi Constantin Neculae, pentru prima oară pe scena Folk You, au cântat în faţa unui public cunoscător de versuri, deşi, din păcate, nu foarte numeros. Probabil atât finalul weekendului cât şi oboseala acumulata au făcut ca numărul spectatorilor să fie, cel puţin în prima parte a serii, mai mic decât în cele precedente.  Începând cu recitalul celor de la Ţapinarii situaţia a început, încet, încet să se remedieze şi pe plajă să se adune mai mulţi spectatori.

Doru Stănculescu, împreună cu Sorin Minghiat au cam dezamăgit folosind negativul. Da, e drept, orchestraţiile lui Dan Andrei Aldea de pe albumul „De alaltăieri şi până ieri, vol II” sunt geniale, asta nu se poate contesta. Însă cred că un concert live e mai bine să se lipsească de haine artificiale, fie ele chiar geniale. Din păcate nici n-a sunat extraordinar. În plus, momentul în care Prezidente a uitat versurile „Cafelei de dimineaţă” şi, din cauza negativului, a fost nevoit să ia totul de la cap, n-a fost unul tocmai plăcut.

Dinu Olăraşu a fost acompaniat de cei de la Fox Studis, adică Marius şi Tatiana Ojog. Un Olăraşu în formă bună, cântece cunoscute fredonate de toată plaja, câteva versuri din cartea lui de poezii proaspăt lansată şi poante faine ce au înveselit publicul.

Recitalurile „de excepţie” ale celei din urmă seri de Folk You au aparţinut lui: Vasile Şeicaru, Florin Chilian şi trupa Vama. Un moment fain a fost acela în care, în timp ce deja cunoscuta voce din neant ne anunţa acest fapt (incontestabil din punctul ei de vedere), publicul a strigat în cor: „Şi Dinu Olăraşu!” O urmă de speranţă legată de gusturile mulţimii care totuşi s-a cam spulberat odată cu primul recital „de excepţie”. Public fascinat, priviri căzute în extaz de parcă tocmai se produceau Pink Floyd în faţa lor şi fuseseră aruncaţi în transă psihedelică. Pe scenă însă tot trei acorduri, variaţiuni pe aceaşi temă (atât muzicală cât şi poetică), mult patos şi o voce … puternică, ce-i drept. Şi cam atât. Ba, să nu mint, mai era acolo şi ingredientul secret al lui Şeicaru, pentru care trebuie totuşi apreciat: Omu’ ştie să facă show şi să încălzească spiritele, ceea ce nu-i totuşi puţin lucru.

Chilian nu mă mai încălzeşte ca pe vremuri şi cred că asta se datorează angajamentelor sale politice care-l fac să-şi piardă din credibilitate. Concertul său a fost însă apreciat şi bine primit de public. Personal m-am bucurat că artistul a avut curajul să menţioneze că nu este deloc de acord cu trista asociere a festivalului cu cei de la „Gold Corporation”. Măcar de spus să o fi spus mai mulţi, dacă de făcut ceva real în sensul acesta nu a considerat nimeni de cuviinţă să facă.

Seara s-a încheiat cu trupa Vama şi un concert ce a sunat bine, neaşteptat de bine pentru unii dintre noi. Tudor Chirilă în mare formă a făcut un show ce a impresionat mulţimea. E drept, pentru cunoscători, şi mai ales pentru foştii fani Vama Veche, noua atitudine şi imagine scenică a lui Tudor poate părea falsă şi nepotrivită. Concertul însă a impresionat, show-ul la fel.

Şi Folk You s-a încheiat pe ritmuri de rock. În ultima seară, organizatoric vorbind, au fost cam aceleaşi probleme menţionate în cronicile precedente, aşa că nu voi mai stărui asupra lor. Per total, cel mai mare merit, pe partea tehnic-organizatorică, l-a avut, fără doar şi poate, sonorizarea. Sper că pe viitor măcar asta să rămână.

Altfel, Folk You se cam schimbă la faţă şi această transformare o observăm de vreo trei ani încoace. Nu mai e spiritul şi atmosfera caldă de la începuturi, nu mai e ceva pour le connaisseur, e un festival comercial, pentru marele public (nu doar de folk, după cum se poate observa din programul acestui an).

Şi dacă mi se va replica „Păi, face bine fenomenului să adunăm cât mai multă lume în jurul său” voi răspunde că asta e o problemă cu două tăişuiri. Îi face bine, cred eu, numai şi numai dacă, pe lângă scopul de a aduna multă lume acolo îl mai ai şi pe acela de a educa de-adevăratelea mulţimile. Dar asta e o treabă grea pe care nu ştiu cine şi-ar asuma-o în aceste vremuri tulburi.

Folk You 2010 (Prima seară)

Folk You 2010 (Seara a doua)

Folk You 2010 (Seara a treia)

16 comentarii
Trimite un comentariu »

  1. Pe Olarasu l-au salvat cei de la Fox Studis iar poantele sale sunt niste ineptii.

  2. Am ceva sa va reprosez (folkblogului):
    - incercati sa scrieti mai multe despre neconsacrati astfel o sa riscati sa nu mai fiti vizitati atat de des;
    - nu-i mai ridicati in slavi atat de mult pe asa zisi consacrati , ca stim noi cum au ajuns sa nu se mai suporte in nici in pielea lor;
    - acordati mai multa atentie amaratilor de neconsacrati (necautati)cu amanunte foto-video despre ei si despre viata lor ;
    La buna vedere !!!
    …….si va mai astept si cu alte articole mai bune…

  3. @Ganditorul: Unii dintre “neconsacrati” personal mi s-au parut asa de penibili si puerili in exprimare, incat in locul lor mi-ar fi fost jena sa apar astfel pe scena. Cu asa prezentari, nu e de mirare de ce sunt neconsacrati, pentru ca tot asa vor ramane in veci! Sa nu se mai planga de faptul ca sunt nepromovati, mai intai sa ofere ceva, apoi sa aiba pretentii de a fi bagati in seama sau sa aiba aere de mari vedete, cum din pacate s-a intamplat prin prima si ultima zi de festival.

  4. @Ganditorul: am sa-l contrazic pe colegul meu spunand ceea ce am scris si la cronica din prima seara a Folk You: “Mai multă implicare și seriozitate am remarcat și din partea tinerilor de pe scenă, diferența dintre prestațiile din anii trecuți și cele de acum ale unora dintre ei fiind mare, în sensul bun al cuvântului.” . I-am enumerat apoi pe cei mai buni dintre ei, le-am dedicat destul de mult spatiu si i-am laudat.
    Nu stiu daca ai fost la Folk You, dar trebuie sa-ti spun ca tinerii au cantat aproape toti in prima seara. In acea cronica am scris mai mult despre ei decat despre altii, pe consacrati abia de i-am mentionat. Te-as mai ruga apoi sa (re)citesti macar aceste din urma cronici dedicate Folk You ca sa vezi cam in ce fel i-am ‘ridicat in slavi’ pe distinstii consacrati.
    Consider jignitor mesajul tau pentru ca este total neadevarat, Folkblogul acorda multa atentie tinerilor si-i penalizeaza des pe “consacrati”. Chiar nu inteleg ce vrei sa spui cu cele scrise mai sus.

  5. ce-ar fi sa nu o mai tinem una si buna ca toate se schimba in rau?adica zau asa…vama nu mai e cum a fost,folk you nu mai e cum a fost,ok dar lasati-ne pe noi cei care nu eram pe vremea aceea inca apti de vama si de folk sa traim macar cu impresia ca folk you chiar e un festival pe cinste.

  6. draga Prometeu, cand tu i-ai desteptat pe oameni aducandu-le focul ai fost pedepsit, dar omenirea a evoluat datorita tie. Cei de la Folk You se bat doar cu pumnii in piept ca vor sa destepte, sa ilumineze populatia, sa ajute folkul sa renasca. Din pacate, daca asta pareau sa faca la inceput timpul a dovedit ca, spre deosebire de tine si mareata ta fapta, scopurile lor sunt meschine si comerciale. Un sacrificiu atat de important precum al tau, pentru ei ar fi lipsit de sens. Asa ca tocmai unul ca tine ar trebui sa inteleaga foarte bine despre ce vorbesc eu aici. happy
    Coborand din Olimp inapoi cu picioarele pe pamant am sa-ti spun ca scopul meu nu este deloc acela de a va strica distractia voua, celor cu doar cativa ani mai tineri ca mine. De distrat ne-am distrat si noi, astia “batrani”, dar nu cred ca distractia e totul. Pe mine ma intristeaza ca tocmai voi, cei care veniti din urma, preferati sa luati totul de-a gata, “sa traiti cu impresia” ca totu-i roz si nicidecum sa luati atitudine.

  7. Au fost cateva zile minunate, cu multa muzica buna si o atmosfera superba. Este prima oara cand ajung aici si mi-a placut foarte mult. Nu sunt asa de tanara (41 ani)dar nu am putut veni la editiile trecuta datorita diverselor motive personale. Am reusit anul acest ca impreuna cu sotul meu sa incercam sa ne transpunem in perioada Cenaclului si sa incercam sa-i prezentam copilului nostru de 10 ani o multime de artisti minunati si atmosfera care se creeaza intr-un asemnenea eveniment. A fost incantat cu toate ca nu a rezistat foarte mult, datorita oboseli.

  8. Dinu Olarasu merita sa cante mult mai mult! A fost chiar dezamagitor…
    Dupa parerea mea, trupa Vama si-a batut joc de toti cei care au cantat inaintea lor in cele 4 seri. Tudor Chirila arata si se comporta de parca de abia aterizase din centrul Costinestiului, cu fite de Mamaia. Nu meritau sa cante pe aceeasi scena cu ceilalti, nici macar cu “debutantii”.

  9. pt.Disi … este adevarat ..Dinu trebuia sa cante mai mult nu ca el nu merita. Tudor ..parerea mea nu are ce sa mai caute in Vama… a pedofilizat Vama cu buna stiinta (scuze ca folosesc acest termen) … in primul rand sa ma ierte consilierul lui de imagine dar blugii sunt pt o parada gay nu pt Vama si chiar atitudinea lui … trist ce se intampla cu cei din Miscarea de Rezistenta..

  10. pt Alina : Scuze Alinutza … cred ca suntem de aceiasi varsta si o sa-mi permit sa-ti comunic ca am fost in Vama din 14 iulie , si in fiecare seara m-am plimat printre voi … dar nu asta este important. Problema este sa nu te mai simtzi jignita dar cred ca totusi se poate si mai mult … si gandestete mai profund , ca se poate mai mult si poate folkblog devine o adevata “Miscare de Rezistenta” …. sau partizanii “Constiintei”… Te pup … si poate reusesc sa apuc sa te cunosc mai Bine… si tu pe Ganditorul….

  11. I like , super comentariile si putin rautacioase dar constuctive va iubesc si va urasc in acelasi timp pt ca aveti timp si de generatia urmatoare. Fox Studis

  12. @ Ganditorul: daca nu eram de aceeasi varsta nu-ti permiteai sa-mi comunici ca ai fost in Vama?
    Nu se face sa acuzi pe cineva de chestiuni total neadevarate, apoi, dupa ce ti se raspunde frumos si argumentat, sa o intorci ca la Ploiesti, sa o dai profesoral si superior pe “se poate mai mult, dragii mosului” , ba sa-ti mai si umpli discursul de pupici si diminutive. Si toate astea n-ar fi fost atat de grave daca ai fi spus ceva coerent si intr-o limba romana corecta. Pe mine una m-ai cam lasat in ceata. Pana la urma ce vrei sa sustii?

  13. Neata’!!! Alina , Ai farmec , si in acelasi timp fioroasa. Referitor la limba romana “Corecta” 1% ai dreptate , motivul : nu am timp sa stau pe net si cand apuc un moment de libertate scriu la repezeala , poate ca ma grabesc sa scriu cat mai condensat(mancand din litere) lasand loc unei adieri de rebus .

  14. ieri am ajuns acasa din vama, si inca sunt foarte obosit dupa un drum de 21 de ore. scriu cu intarziere tocmai datorita faptului ca desi puteam avea acces la internet in vama, am decis sa nu. sunt de acord cu ceea ce ati scris pana acum legat de un prezentator decent, de garduri, de forte de ordine, de jandarmi nesimtiti, de “recitalurile de exceptie” si multe altele . insa ce m-a nemultumit cel mai tare a fost gunoiul. in fiecare seara multi dintre artisti ne-au rugat sa lasam plaja curata. in mare parte a ramas curata, dar doar dupa ce foarte putini dintre noi au luat sacii menajeri rosii si au inceput sa are nisipul din primul rand din fata scenei si pana la corturi. mare rusine publicului. prea mare rusine. acesta mi s-a parut mie cel mai negativ aspect.
    as mai fi vrut sa vad anumiti artisti , care dupa parerea mea au lipsit (Maria M. Danaila, V. Socaciu, Poesis, sau A. Ivanitchi, Mircea Bodolan … ) . in fine, asta e o problema strict personala.
    Nu sunt de acord nici cu bannerul, cu tricourile, cu esarfele de anul acesta, dar din nou o chestie strict personala.
    Dar peste toate, ma bucur ca am fost si anul acesta acolo, in primele randuri si am simtit artistii si emotiile pe care le simt in fiecare an la Folk You!. Ne vedem la Joia de Folk !
    P.S. : pert

  15. erata :
    P.S. Pertinente cronici per total.

  16. Am citit cronicile festivalului. N-am fost acolo si vroiam sa-mi fac o idee. In paralel cu cititul, ascult concertele pe raio3net. Felicitari autoarei pentru obiectivitate, curaj si perseverenta. Intr-adevar, o manifestare de acest gen ar trebui sa educe, sa ajute, sa lumineze cate putin sufletul fiecaruia. Totusi, realistic vorbind, un festival de o asemenea diversitate a mesajelor nu va reusi niciodata sa slujeasca unei singure idei. E limpede ca se dau de toate pentru toti, ca in final profitul sa fie multumitor. Si atunci e nevoie de un discernamant al spectatorului, care sa aleaga doar ce e bun. ATENTIE! E o lege a pietei capitaliste: Niciodata cei care oferteaza, nu vor alege in locul nostru. Noi trebuie sa separam neghina de secara! Partea buna e ca inca mai avem ce alege. Asa incat e normal ca unii sa fie nemultumiti de cutare artist si incantati de altul. Asculti ce iti place, ce iti FACE BINE si pleci cand esti deranjat. Simplu.
    O mica remarca legata de artistii “mai putin consacrati”. Cred ca ar fi necesar sa se faca o atenta preselectie inainte de festival, cu un juriu de specialitate, pe baza unor vizionari in concert. Nu stiu pe ce criterii au fost promovati cei de anul acesta, dar cativa nu isi meritau locul pe scena!
    S-auzim de bine si felicitari Alinei!

Comentariul tau :